Telefon
WhatsApp
İletişim Bilgileri

USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR ???

USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR ???

USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR ???

Belirli bir deneyimin zorunlu tutulduğu meslek dallarında çalışabilmek ya da işyeri açabilmek için önce kalfalık onay belgesi daha sonra da ustalık belgesi alınması gerekli olmaktadır.
Kalfalık ya da ustalık belgesi sahibi olabilmek içinde ya eğitim almak ya da o meslekte belirlenen sürelerde çalışmış olmak yeterli olabilmektedir. Ustalık belgesine sahip kişilerin ayrıca usta öğreticilik belgesi alması durumunda ise çırak ya da kalfa çalıştırma, eğitme ve usta olarak yetiştirme süreçlerini yapma hakkına da sahip olabilmektedir. Peki, Kimler ustalık belgesi alabilir? Ustalık belgesi nasıl alınır? Ustalık belgesi alma başvuru şartları nelerdir? Ustalık belgesi için başvurular nereye yapılmalıdır?

Özellikle sanayi iş kollarında ya da zanaat gerektiren işlerde çalışabilmek, mesleğine yönelik iş yeri açabilmek, çırak, kalfa ve usta yetiştirebilmek için ustalık belgesi alınması zorunludur. Ustalık belgesi sahibi olabilmek için öncelikli olarak kişinin kalfalık belgesi sahibi olması gereklidir.

Uzun yıllar mesleğini uygulayan kişilerin SGK hizmet dökümü ile bunu belgelemeleri gerekmektedir. Ustalık belgesi için aranan hizmet süreleri kişinin eğitim durumuna göre değişiklik göstermektedir. Mesleğinde tecrübesi bulunmayan kişiler ise mesleki eğitim merkezleri tarafından açılan eğitimlere katılarak ustalık belgesi alabilmektedirler.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır2021-2022
Ustalık belgesi nasıl alınır 2021-2022 koşullarına baktığımızda önümüzde seçenek olarak 2 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri mesleki eğitim merkezlerinin açtığı uygulamalı eğitimlere katılmak, eğitim süreci tamamlandıktan sonra ise sınavlara girmek gerekmektedir. Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece geçmişe yönelik sgk primi veyahut belge alacağı meslek grubunda bağ-kur hizmet dökümü ile belge sahibi olabilir.

Ustalık belgesi almak isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır. 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında belirtilen fiilen çalışma hizmet sürelerini tamamlayan kişiler akademi eğitim ve danışmanlık firmasına denklik başvurusu yapmak durumundadırlar. Denklik belgesi alan kişiler önce kalfalık belgesini ardından da ustalık sınavına katılarak ustalık belgesi sahibi olabilirler.

Ustalık Belgesi Sorgulama
Ustalık belgesi sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı altında hizmete açılan “Kalfalık Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” ekranına gelmeniz yeterli olacaktır.

Öncelikli olarak E-Devlet giriş bilgilerinizin olması gerekmektedir. Bunun için PTT’den E-Devlet şifresi alabileceğiniz gibi internet bankacılığı kullanıyor iseniz buradan da giriş yapabilirsiniz. E-Devlet de kurumlar arasında Milli Eğitim Bakanlığını bulunuz. Milli Eğitim Bakanlığının sunduğu hizmetlerde “Kalfalık Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” hizmetine girmeniz yeterli olacaktır.

Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama ekranında almış olduğunuz ustalık belgesi var ise görünecektir. Ustalık belgesi sorgulama sayesinde tüm belgelerinizi kontrol edebilirsiniz. Bu ekranda görünmeyen belgeleriniz var ise belgeyi düzenleyen ilgili kuruma başvuru yapmanız gerekmektedir.